Indiferent de climatul sau locația în care trăiți, iarna se apropie. Severitatea fenomenelor atmosferice, desigur, depind de locație. Indiferent dacă locuiți undeva unde temperaturile scad ușor, veți avea parte îngheț sau măcar de puțină zăpadă, iar experții susțin că acum este momentul să vă pregătiți clădirea pentru iarnă.

Administratorii de clădiri din anumite locații unde temperaturile nu scad semnificativ ar trebui să se concentreze doar pe sistemele HVAC și IAQ, în timp ce altele trebuie să pregătească atât interiorul, cât și exteriorul imobilelor.

Mai jos veți găsi câteva sfaturi despre zonele pe care trebuie să le aveți în vizor și pe care să le pregătiți de iarnă.

Sfaturi utile pentru un sistem HVAC ”sănătos”

Deoarece sistemul HVAC afectează întreaga clădire, este important ca acesta să fie reglat și pregătit pentru vremea de iarnă.

Joe Marian Jr., manager de servicii la ABM Industries, admite că fiecare tip de instalație și clădire este diferită, însă există acțiuni comune care le pregătesc pentru vremea de iarnă:

– Asigurați-vă că faceți o inspecție completă a echipamentului HVAC înainte de iarnă, cu ajutorul unui tehnician de service calificat.

– Descoperiți oportunitățile de economisire a energiei. Reglați termostatele de spațiu la punctele de setare inferioare. Opriți echipamentele și sistemele de răcire inutile.

– Închideți conductele de apă principale și conductele de scurgere din spațiile neîncălzite.

– Scurgeți și pregătiți pentru vremea de iarnă turnurile de răcire, dacă acestea nu sunt în uz.

– Fiți conștienți de IAQ. Aflați cum să nu lăsați ”sindromul clădirii bolnave” să reducă productivitatea în facilitatea dumneavoastră.

– Inspectați acoperișurile, izolați găurile sau scurgerile și faceți reparații pentru a preveni pierderea de energie.

– Asigurați-vă că izolarea clădirii nu prezintă pierderi semnificative de aer și că nu există zone de infiltrare.

În afară de inspecția echipamentelor HVAC și a oricăror alor verificări de echipamente și componente reglementate prin coduri legale sau care necesită să fie efectuate de către producători, marea majoritate a operațiunilor de acest fel se pot face chiar de către angajații companiei. „Personalul de la fața locului își cunoaște facilitatea mai bine decât oricine”, spune Marian. „În majoritatea cazurilor, procesul de pregătire pentru iarnă este o chestiune de bun simț și de menaj propriu”.

Vine iarnă – pregătiți-vă de acum.

Gândiți-vă la pregătirea pentru iarnă ca o asigurare a echipamentului. Kevin Miskewicz, directorul de planificare a produselor comerciale de la Mitsubishi Electric, spune că „protejarea adecvată a sistemului HVAC la condițiile climatice extreme poate îmbunătăți performanța și durata de viață a acestuia. Investirea într-o hotă de zăpadă, deflectoare de vânt și suporturi pentru unitățile exterioare împiedică zăpada și gheața să intre în interiorul echipamentului și să provoace daune „.

Unghiurile operațiunilor de pregătire pentru iarnă

Marian sugerează că proprietarii și administratorii să privească procesul de pregătire a clădirilor pentru iarnă din trei unghiuri:

1. Economii de energie: Gândiți-vă cum se utilizează fiecare spațiu dintr-o clădire. „Să spunem că facilitatea are o sală de conferințe care este utilizată o dată pe săptămână pentru o întâlnire de o oră, o sală de gimnastică, un depozit și un spațiu comun de birouri ocupat 40 de ore pe săptămână”, spune Miskewicz.

„Toate aceste spații au nevoi diferite de răcire și încălzire. Sala de conferințe, de exemplu, nu trebuie să fie încălzită în mod constant dacă este neocupată. Modul în care managerul clădirii abordează nevoile diferitelor spații are un impact important asupra confortului ocupanților și asupra facturilor de utilități ale imobilului. ”

2. Confortul ocupantului: Este foarte important să vă asigurați că ocupanții și vizitatorii din clădire au parte de confort. Fiind în clădire atunci când sistemul de încălzire abia se pornește poate fi neplăcut.

3. Prevenirea dezastrelor: Împiedicați conductele de apă să înghețe și să se spargă. „În cazul în care unul dintre sistemele de apă îngheață, acestea pot provoca defecțiuni catastrofale ale echipamentelor, daune de infrastructură din cauza scurgerilor de apă sau probleme de siguranță a vieții”, explică Marian.

Inspectați acoperișul acum și pe tot parcursul iernii

Dacă nu ați desfășurat recent o operațiune de inspectare a acoperișului, includeți-o pe lista pregătirilor dumneavoastră de iarnă. Acest lucru vă va asigura că starea acoperișului este bună, înainte de a intra într-un sezon în care pot apărea condiții meteorologice nefavorabile. Schimbările de temperatură și precipitațiile care apar de obicei în timpul iernii pot fi dificile pe un acoperiș.

Adam Herring, senior manager de proiect la Highland Commercial Roofing, spune că unii proprietari de clădiri efectuează aceste lucrări prin intermediul angajaților din cadrul companiei, dar dacă intenționați să angajați pe altcineva pentru a efectua inspecția, trebuie să luați în considerare că ar putea necesita o perioadă mai lungă de timp, motiv pentru care trebuie să planificați în avans, luând în considerare faptul că iarna se apropie.

De asemenea, el sugerează căutarea unor potențiale daune produse de păsări, în special în ceea ce privește echipamentul HVAC sau locurile care colectează apă. Inspecția acoperișului reprezintă o oportunitate foarte bună și de a îndepărta reziduurile și materialele organice care s-ar fi putut depune pe acesta.

De-a lungul iernii, Herring încurajează verificarea periodică a stării acoperișului și să vă asigurați totul este în regulă și că nu există depuneri (de exemplu gheață la jgheaburi, care ar putea indica un baraj de gheață sau o grămadă de zăpadă care blochează o scară de acces).

Soluții eficiente de eliminare a zăpezii

Dacă nu este îndepărtată și întreținută în mod corespunzător, zăpada poate provoca probleme destul de grave.

De exemplu, se pot forma depuneri de gheață atunci când zăpada și apa ajung să intre în contact cu temperaturi de sub 0 grade Celsius, crescând șansele accidentelor de alunecare și cădere. O altă problemă cauzată de neîndepărtarea în mod corespunzător a zăpezii include obstrucționarea unor obiecte cum ar fi hidranți de incendiu, semne și locuri de parcare cu handicap.

Brad Caton, fondatorul și CEO al Invictus Professional Snowfighters Ltd., sugerează că managerii de facilități trebuie să fie pregătiți și să aibă un plan înainte de prima zăpadă. Acesta include:

– Să se asigure că echipamentul de îndepărtare a zăpezii funcționează corect

– Să contacteze echipa de dezăpezire pentru a e asigura că toată lumea este pregătită și cunoaște planul.

– Să se asigure că pavajul este tratat împotriva înghețului, astfel încât să fie pregătit pentru vremea de iarnă

Costul și timpul asociat proceselor de îndepărtare a zăpezii sunt adesea omise, avertizează Caton. „Asigurați-vă că adăugați dezăpezitul la bugetul dumneavoastră anual, deoarece reprezintă o mare cheltuială”.

De asemenea, „managerii de facility ar trebui să ia în considerare depozitarea echipamentelor de îndepărtare a zăpezii la fața locului, astfel încât operatorii care se ocupă de deszăpezire să poată începe lucrul direct când ajung la serviciu, în loc să fie nevoiți să care după ei un echipament greu și periculos”.

În cazul în care se optează pentru contractarea unui furnizor de servicii extern, managerii de facility ar trebui să caute companii de dezăpezire care sunt certificate și ai căror angajați sunt foarte bine instruiți. Odată ce o companie este aleasă, antreprenorul trebuie să vină la biroul dumneavoastră pentru a efectua o inspecție a locației înainte de a trece la procesul de deszăpezire, pentru a identifica pericolele și pentru a determina unde va devărsa zăpada, spune Caton.

Pregătiți și lobby-urile

Intrările foarte circulate ale lobby-urilor clădirilor nu ar trebui trecute cu vederea când vine vorba despre pregătirile pentru iarnă, iar pardoselele necesită o atenție deosebită.

Astfel, substanțele folosite pentru a menține pavajele exterioare în siguranță – cum ar fi nisipul, clorura de calciu și sarea – ajung să fie aduse în interiorul clădirii și se comportă ca un șmirghel pe pardoseală, fiind și dificil de curățat, avertizează Jeff Cross, consultant și instructor la Institutul de Inspecție, Curățenie și Restaurare Certificare (IICRC).

„Mulți dintre angajații responsabili de curațenie vor folosi același proces de curățare pe timpul iernii pe care îl folosesc în lunile mai calde și este o mare greșeală”, avertizează el. ”Frecvența aspirării pardoseleleor trebuie să crească în timpul iernii. La fel ca și îndepărtarea solului uscat și curățarea temeinică a suprafețelor dure. ”

Bob Clarke, vicepreședinte senior de vânzări și marketing la ABM, sugerează câteva moduri de a pregăti lobby-ul pentru iarnă:

Utilizați covoare și preșuri de siguranță: „Aceasta este una dintre cele mai critice strategii de pregătire pentru iarnă într-o proprietate comercială”, notează el. „Cea mai bună strategie ar fi instalarea unei suprafețe de până la 3 metri de preș în exteriorul clădirii și a unei suprafețe de până la 3 metri în interiorul acesteia. În interior ar mai trebui amplasați apoi cam 10 metri de covoare, direct în spatele preșurilor.”

Semnalizare: Direcționați oamenii spre locul în care doriți să meargă folosind semne și indicatoare.

Portari de zi: Luați în considerare adăugarea sau modificarea orarului portarilor pentru ca aceștia să poată fi disponibili în hol în timpul vremii nefavorabile.

Planificați o curățenie în profunzime: Programați lucrările de curățenie profunde în jurul sezonului nefavorabil – chiar înainte ca acesta să sosească, pentru a vă proteja și imediat după ce a trecut, pentru a repara daunele apărute. În mod normal, multe dintre aceste costuri sunt incluse într-un program de menaj.

Puneți la dispoziție dezinfectant pentru mâini: Nu uitați de protecția mediului: Dispensoarele de dezinfectant pentru mâini amplasate strategic, dar adecvat pot face adevărate minuni pentru protecția ocupanților și a mediului.

Priviți și dincolo de lobby: Trebuie să vă concentrați și să protejați toate punctele de acces care sunt expuse la vreme rea.

Anthony Maione, președinte și CEO al Core Management Services, recomandă păstrarea unui kit WET (Weather Event Tools) pregătit. Aceste kit-uri includ o mătură, un mop, un semn de avertizare pentru podele ude, o lopată și o soluție de topit gheața pentru exterior.

Dacă este deja prea târziu pentru acest an, fiți mai pregătiți anul viitor. Luați în considerare segmentarea anului în perioade de planificare, explică Maione, asigurându-vă că realocați oamenii și resursele în funcție de anotimp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here