Multe dintre persoanele care vizitează Japonia rămân plăcut surprinse de curățenia și lipsa de gunoi. Motivul pentru care țara este atât de curată în comparație cu altele ar putea fi îngrijirea deosebită pe care cetățenii ei o pun în practică, relatează cei de la BBC.

Spre deosebire de Statele Unite, elevii trebuie să-și curețe singuri școala încă din primul an, până la absolvire. Aceste sarcini de curățenie, care includ spălarea podelelor și ștergerea suprafețelor (chiar și în toalete), reprezintă o parte a activităților zilnice școlare ale unui copil, la fel cum sunt studiile sociale sau științele, de exemplu.

Învățând elevii să aibă grijă de curățenia școlii lor, Japonia îi învață, de asemenea, pe copii să fie mai conștienți de importanța curățeniei și să se mândrească cu mediul lor înconjurător.

Curățarea nu se termină pentru copii după ce ajung acasă. Este obișnuit ca părinții să-și pună copiii să facă singuri curățenie în propriile spații – ceva mai des întâlnit în Statele Unite.

Pe măsură ce copiii Japoniei se transformă în adulți, crește și percepția lor despre spațiile pentru care sunt responsabili. Astfel, în plus față de casele, școala sau locul de muncă, japonezii simt nevoia să-și păstreze cartierele, orașele și țara curată.

Cei care participă la un eveniment sportiv sau festival mare din Statele Unite, vor putea vedea o mulțime de gunoaie împrăștiate prin stadioane și pe terenuri. Nu este la fel de cazul în Japonia, unde oamenii își vor păstra deșeurile până când vor găsi un loc în care acestea pot fi aruncate. Și mai mult, spre deosebire de majoritatea civilizației occidentale, unii fumători din Japonia vor aduce scrumiere portabile cu ei în spații publice, astfel încât să nu lase cenușă și mucuri în urmă – și asta chiar dacă se simt în regulă cu fumatul în jurul altora.

De mult s-a înțeles că banii și monedele din hârtie poartă o mulțime de bacterii, iar datorită acestui lucru, oamenii din Japonia vor evita schimbul din mână în mână a valutei prin plasarea monedei în tăvi atunci când plătesc un articol.

Pentru a afla mai multe despre modul în care japonezii își păstrează țara curată, citiți restul raportului pe site-ul celor de la BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here