Majoritatea site-urilor și televiziunilor de știri din toată lumea au discutat destul de mult, în ultima vreme, despre cum curățarea corectă a suprafețelor atinse frecvent ajută la eliminarea germenilor periculoși care sunt răspândiți în facilitățile lor. Cu toate acestea, nu prea s-a vorbit și despre importanța altor practici de curățenie – cum ar fi aspirarea și controlul mirosului. După cum demonstrează un studiu recent, toate acțiunile de curățare sunt extrem de importante.

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor, din SUA, a împărtășit recent rezultatele unui studiu realizat de către Academia de Științe Medicale Militare din China, în secțiile spitalelor din Wuhan, China. Pentru acest studiu, care a avut loc între 19 februarie și 2 martie, cercetătorii au luat probe de tamponare de pe suprafațele potențial contaminate din unitățile de terapie intensivă din spital (ATI) și secțiile generale. Cercetătorii au prelevat, de asemenea, probe de aer în interior și de la gurile de aerisire pentru a detecta posibile expuneri la aerosoli. De asemenea, au fost luate probe de pe podele, coșuri de gunoi, echipamente de protecție personală și alte obiecte.

Oamenii de știință au descoperit că virusurile au fost distribuite la scară largă, prin aer, pe tot felul de suprafețe ale obiectelor – în special pe podele, mouse-uri de calculator, coșuri de gunoi și balustrade ale paturilor folosite de pacienții bolnavi.

Conform rezultatelor prezentate în studiu, podelele pot fi o sursă puternică de contaminare încrucișată. Gravitația și fluxul de aer determină picăturile contaminate de virus să cadă pe podele, de unde personalul medical îl preia pe picioare și îl poate răspândi în întreaga unitate. De exemplu, studiul a arătat că într-o farmacie, unde nu existau pacienți, exista o rată de pozitivitate provenită în proporție de 100% de pe podea. Mai mult, jumătate din eșantioanele de la tălpile pantofilor personalului medical din unitățile ATI s-au dovedit pozitive, dovedind că pot acționa ca purtători.

Pentru a citi studiul complet, accesați site-ul web al CDC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here